Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Program energetske učinkovitosti Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Ured državne uprave Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
29.10.2019.  | Novosti

JOSIP BIVAL NOVI CHTEF, ZAGORSKI CHEF

Josip Bival, kuhar iz BlueSun Hotela Kaj u Mariji Bistrici, pobjednik je devetog izdanja kulinarske manifestacije Krapinsko-zagorske županije Chtef, zagorski chef, koja je održana u utorak, 29. listopada 2019. godine, u Termama Jezerčica.

Kao i prijašnjih godina, tako se i ove za titulu borilo sedam kuhara, koji su kuhali sa zadanim namirnicama – ovog su puta to bili proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou: zagorski puran i zagorski mlinci te zagorski štrukli/štruklji, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se također uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije

Josip Bival iz BlueSun Hotela Kaj je za glavno jelo pripremio puricu pečenu na niskoj temperaturi s umakom od gljiva i jetrica i lazanje od mlinaca te za desert kuhane dimljene štrukle s umakom od sira. Drugo mjesto osvojio je  Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, a treće Mislav Božić iz Ville Magdalene.  Osim trojice prvoplasiranih, natjecali su se i Marko Šturlan iz Majsecevog mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak.

U ovogodišnjem žiriju bili su direktor hrane i pića u hotelu Sheraton i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza BrankoČukelj, glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan i nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada Vesna Belošević. „Tema koja je bila zadana ove godine, je pogođena. Natjecatelji su bili jako kreativni, dali su si oduška u tome da prezentiraju zadane namirnice na jedan drugačiji način i vjerujem da sva ova jela mogu zadovoljiti goste u zagorskim restoranima. Naravno, bilo je detalja koji su išli na korist ili na štetu samih natjecatelja, poput okusa i prezentacije, ali sve u svemu, prezentacija je bila jako dobra, a jedno je jelo ipak iskakalo u odnosu na druge i donijelo pobjedu Bluesun hotelu Kaj“ – istaknuo je predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva Branko Čukelj te dodao kako su ova jela dokaz da se od tradicionalnih namirnica, poput purice, mlinaca i štrukli, može napraviti moderno jelo, što današnji gosti u restoranima i očekuju.

Pobjedniku su nagrade i statuu zagorskog chefa uručili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek. „Ovi su kuhari još jednom pokazali da je Krapinsko – zagorska županija kao Bajka na dlanu jedna regija koja je prepoznatljiva na više načina, a jedan od njih je i gastronomija. Prva smo županija i regija u Europi koja je uspjela zaštititi glavno jelo, prilog i desert, odnosno puricu, mlince i zagorske štrukle i vjerujem da to moramo iskoristiti, stoga smo i dali ovim kuharima izazov i omogućili im da budu kreativni te da tradicionalna zagorska jela pripremaju na drugi način. Od njih očekujem, ali i od drugih restorana u županiji da ovakva inovativno pripremljena jela ponude gostima“ – rekao je župan Kolar te podsjetio kako Zagorje, bajka na dlanu bilježi oko 400.000 noćenja i 160.000 dolazaka gostiju.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, za čijeg je mandata župana, i pokrenuta ova manifestacija istaknuo je kako je izbor sedam kuhara koji na inovativan način pripremaju autohtone i izvorne namirnice dobar put za pozicioniranje Zagorja na gastronomskoj karti Europe „Naše područje je tijekom povijesti bilo pod utjecajem različitih sila, koje su ostavile svoj trag i na lokalne običaje i na lokalnu kuhinju. To je definitivno naša komparativna i kvalitativna prednost. Ono što će nas i u budućnosti učiniti još boljim i jedinstvenim je jedan moj mali san – da Zagorje u sljedećih, bit ću optimističan, pet godina ima bar pet restorana s Michelinovom zvjezdicom“ – rekao je potpredsjdnik Sabora Hajdaš Dončić.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te direktor Termi Jezerčica Elvis Pavleković, a manifestaciju su pratili i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te više zagorskih gradonačelnika i načelnika. Na ovoj renomiranoj kulinarskoj manifestaciji okupili su se i renomirani zagorski vinari te OPG-ovi. U ponudi je bio i zagorski bagremov med i zagorski mlinci, a posjetitelji su imali prilike kušati i kolače spravljene po receptima sa tradicionalne manifestacije Babičini kolači. U popratnom programu nastupio je dio Hands&Voice.


Zadnja promjena: 29.10.2019. | Prikazano 484 puta