Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Obrasci Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli Matični uredi Ispostave
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Master plan prometnog sustava Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Strategija upravljanja imovinom Program energetske učinkovitosti Registri i baze podataka (ASSET lista) Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Program zaštite zraka... Procjena rizika od velikih nesreća Knjiga standarda Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
3.12.2020.  | Novosti

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je : Izgraditi bolje: prema svijetu s uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom svijetu nakon Covida-19. Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je simbolom UN-a uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – „Enable“ – što znači “omogućiti”.

 

Krapinsko - zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko - zagorske županije već tradicionalno organizira zajedničko obilježavanje tog značajnog datuma. Ranijih godina obilježavalo se putem manifestacija, okruglih stolova, mimohoda i slično. Zbog epidemiološke situacije ove godine organizira se zajednički on - line tematski sastanak u petak, 4. prosinca 2020. godine na temu: Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije. Na sastanku bi se razmijenila iskustva u funkcioniranju udruga i pokušala iznaći rješenja za što uspješnije prevladavanje teškoća uzrokovanih pandemijom virusa.

 

Pandemija virusa COVID-19 unijela je značajne promjene u svakodnevicu i radno okruženje. Posebnu pozornost potrebno je obratiti pružanju podrške osobama s invaliditetom, koje ne samo da su u većem riziku od zaraze COVID-19, već imaju i više teškoća u pridržavanju mjera opreza, kao i fizičkog distanciranja. Tu je i pitanje zaštite mentalnog zdravlja, odnosno nošenje sa strahom koji je vezan za virus, a nastavno na sve njihove popratne zdravstvene probleme s kojima se susreću na dnevnoj bazi.

 

Udruge osoba s invaliditetom s područja Krapinsko - zagorske županije će Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježiti i u svojim lokalnim zajednicama. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Krapina Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježit će novim „normalnim“ oblikom druženja - online. Članovi će na kreativan način izraziti  svoja razmišljanja povodom tog važnog dana. Namjera je objaviti njihove uratke na  facebook stranici udruge uz prigodnu poruku.

 

Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko - zagorske županije zbog korona virusa i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano uz isto, ove godine nažalost, neće obilježavati Međunarodni dan osoba s invaliditetom na načine na koji smo to radili proteklih godina (posjet i predavanja u osnovnim školama u Konjščini i Zlataru).

 

Udruga distrofičara Krapina će uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održati radionicu u suradnji s Obiteljskim centrom KZŽ na temu Mentalno zdravlje u doba. Udruga invalida Bedekovčina ove godine neće organizirati klasično obilježavanje sa većim brojem sudionika, već će ostati unutar udruge virtualno - online komunikacija i radionice na kojima sudjeluju članovi, stručni suradnici, osobni asistenti i pomoćnici. Članovima će biti prezentirano što taj dan znači, kako i zašto se obilježava te što znači za njih same.

 

Udruga Sveta Ana Lobor planirala je održavanje radionica 3. prosinca, sa smanjenim grupama 3-5 korisnika. No, kako u ovom trenu ni to nije prihvatljivo prema epidemiološkim mjerama, odlučili su se za online obilježavanje.

 

Udruga slijepih Krapinsko - zagorske županije planira povodom obilježavanja Međunarodnog dana invalida, a približavanjem Sv. Nikole darovati 10 slijepih štićenika Domova Sv. Nikola i Loborgrada prigodnim poklon paketima.

 

Udruga invalida rada Krapina za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom planira DAN OTVORENIH VRATA udruge u vremenu od 08,00-14,00 sati.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar će, uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom, u petak, 4. prosinca 2020. godine, održati prijam za predsjednika Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutina Bureka.  

 

 


Zadnja promjena: 3.12.2020. | Prikazano 853 puta
Krapinsko-zagorska županija
Magistratska 1, 49000 Krapina
tel: 00385-49-329111
fax: 00385-49-329255
Email: info@kzz.hr
Web: www.kzz.hr
OIB: 20042466298
IBAN: HR6823400091800002009