Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Obrasci Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli Matični uredi Ispostave
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Master plan prometnog sustava Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Strategija upravljanja imovinom Program energetske učinkovitosti Registri i baze podataka (ASSET lista) Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Program zaštite zraka... Procjena rizika od velikih nesreća Knjiga standarda Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
22.9.2020.  | Novosti

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Krapinsko-zagorska županija je svojim zalaganjem i brigom za sve ranjive skupine stekla ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika. Također, kontinuiranom radom na planiranju i razvoju novih usluga iz područja socijalne skrbi, ali i kao osnivač odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih ustanova može puno doprinijeti u ovom području.

U cilju razvoja institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja Krapinsko-zagorska županija osnovala je Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Povjerenstvo, sukladno svom djelokrugu rada, između ostaloga, poduzima mjere usmjerene prevenciji nasilja u obitelji i nad ženama te ublažavanja posljedica već počinjenog nasilja, odnosno skrbi za žrtve nasilja u obitelji.

Na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije 2015. potpisana je Europska povelja o ravnopravnosti spolova čime je dodatno preuzeta odgovornost za provođenje i preventivnih aktivnosti, ali isto tako aktivnosti koje su vezane za pružanje podrške žrtvama nasilja.

Krapinsko-zagorska županija, također je jedna od 6 županija koja još nema uspostavljeno sklonište za žrtve obiteljskog nasilja i na osnivanju kojeg se intenzivno radi. U srpnju 2020. godine Županijska je skupština donijela odluku o s osnivanju ustanove Dom za žrtve obiteljskog naselja NOVI POČETAK. Osiguran je prostor i sva potrebna oprema te se očekuje skori početak smještavanja korisnika i korisnica. Krapinsko-zagorska županija u to je svrhu planirala u županijskom proračunu za 2020. godinu 700.000 kn za građevinske radove i opremanje i još dodatnih 600.000 kn za kupnju objekta u kojem će se pružati usluge smještaja žrtava nasilja u obitelji. Također, priprema se projekt za natječaj u Europskog socijalnog fonda kojim bi se trebala osigurati sredstva skloništa u narednom razdoblju.

Na temelju Sporazuma o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisanog dana 23. studenog 2018. godine između ministara nadležnih za poslove obitelji i socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, uprave, unutarnjih te vanjskih i europskih poslova, u Republici Hrvatskoj ustrojeni su županijski timovi za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tako Županijski tim Krapinsko-zagorske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za glavni cilj ima poduzimanje potrebnih mjera za unapređenje rada nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva, osiguravanje zajedničke i koordinirane suradnje s ciljem učinkovitog sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te sveobuhvatne zaštite žrtava takvog nasilja kroz provedbu zajedničkih izobrazbi.

SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije započeo je s radom u listopadu 2012. godine, provodi ga Centar za edukaciju i istraživanje - CESI u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. Od 2017. godine djeluje i savjetovalište čime su omogućene nove mogućnosti suradnje s udrugama van područja Krapinsko-zagorske županije koje su ga prepoznale kao mjesto gdje šalju svoje korisnike/ce (Ženska soba, Ured za podršku žrtvama i svjedocima). Krapinsko-zagorska županija za višegodišnje programe psihosocijalne pomoći žrtvama nasilja izdvaja na godišnjoj razini 75.000 kn.

SOS telefon za žene žrtve nasilja radi na sljedećim linijama:

-049 639 281 - otvorena je utorkom i četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati.

-091 639 2810 - radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9:00 do 15:00 sati,

U savjetovalište za žrtve nasilja na adresi Trg svete Jelene 6, Zabok možete doći utorkom i četvrtkom od 10:00 do 12:00 sati, ili prema prethodnom telefonskom dogovoru.

Pozivi i posjete SOS telefonu u potpunosti su anonimni, kao i online savjeti koji se svakodnevno mogu dobiti putem e-maila: sos@cesi.hr.

Facebook stranica: SOS telefon

Na telefonu i e-mailu dežura 20 volonterki koje su educirane i osposobljene za rad na SOS telefonu. Kroz pružanje psihosocijalne, savjetodavne i emocionalne podrške žrtvama i svjedocima ili članovima njihovih obitelji, razgovorom ili putem direktne podrške na sudu, SOS telefon nastoji smanjiti razinu stresa, straha i nelagode te upoznati žrtve i svjedoke s pravosudnim sustavom i pravima koja u okviru istog imaju te im omogućiti učinkovitije ostvarivanje istih.

Praktične informacije i emocionalna podrška pružaju se radnim danom od 8:00 do 16:00 sati na broj telefona 049 /492 688

Pravno informiranje: Srijeda - 15:00 do 17:00 sati,

Psihosocijalna podrška: Ponedjeljak - 10:00 do 17:00 sati,

ili prema prethodnom telefonskom dogovoru.

Moramo osvijestiti da je obiteljsko nasilje, rodno uvjetovano nasilje, nije privatni nego društveni problem i to je problem svih nas i cijelog društva. Trebamo raditi na osvještavanju javnosti, senzibilizaciji i svi trebamo prijaviti nasilje. Moramo znati da prijavom možemo nekome spasiti život. Nasilje nad ženama je problem svih nas i moramo se svi pobrinuti da imamo nultu stopu tolerancije nad nasiljem.

Prema podacima iz Pregleda sigurnosnih pokazatelja u 2019. godini Ministarstva unutarnjih poslova RH u 2019. godini na području KZŽ prijavljeno je ukupno 261 kaznenih djela na štetu djece i obitelji, što je porast za 52,6% u odnosu na prethodnu godinu (171). Također, evidentirano je 337 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, za 20,1 manje u odnosu na prethodnu godinu (422).

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova u cilju senzibilizacije javnosti i činjenice da se nasilje u obitelji događa u „četiri zida“ , ali tamo ne treba i ostati, svakodnevno putem „KALENDARA NASILJA“ izvješćuje javnost o kaznenim djelima i prekršajima nasilja u obitelji.

Cilj je upoznati javnost s brojnošću ovih kaznenih djela i prekršaja, po kojima policija i druge nadležne službe svakodnevno postupaju, daleko od očiju javnosti.

SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ organizira u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za ravnopravnost spolova Javnu akciju dana 24. rujna (četvrtak) u Krapini, Ulica Frana Galovića, kod parkirališta FINA-e s početkom u 10 sati. Svrha javne akcije je informiranje i senzibiliziranje javnosti o aktivnostima Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koja djeluje i na području Krapinsko- zagorske županije.


Zadnja promjena: 22.9.2020. | Prikazano 560 puta
Krapinsko-zagorska županija
Magistratska 1, 49000 Krapina
tel: 00385-49-329111
fax: 00385-49-329255
Email: info@kzz.hr
Web: www.kzz.hr
OIB: 20042466298
IBAN: HR6823400091800002009