Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Obrasci Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli Matični uredi Ispostave
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Master plan prometnog sustava Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Strategija upravljanja imovinom Program energetske učinkovitosti Registri i baze podataka (ASSET lista) Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Program zaštite zraka... Procjena rizika od velikih nesreća Knjiga standarda Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
9.3.2018.  | Sjednice skupštine

Održana 7. sjednica Županijske skupštine

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije je u utorak, 6. ožujka 2018. godine, održala svoju 7. sjednicu. U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini okupilo se 38 članica i članova Skupštine na čelu s predsjednicom Vlastom Hubicki.

Najviše pozornosti privukla je 4. točka Dnevnog reda Prijedlog ukidanja cestarine na dionicama autoceste Zagreb-Macelj. Županijska skupština je sa 26 glasova za i 2 suzdržana glasa donijela zaključak kojim traži od Vlade Republike Hrvatske ukidanje cestarine na autocesti A2 Zagreb - Macelj na dionicama Đurmanec-Krapina-Sveti Križ Začretje-Mokrice i obrnuto za sve kategorije vozila koja ulaze i izlaze na navedene naplatne postaje, a u vlasništvu su fizičkih osoba s prebivalištem te pravnih osoba sa sjedištem na području Krapinsko-zagorske županije. Napata cestarine nastavila bi se nakon puštanja u promet kompletnog alternativnog pravca – spojne ceste D1 Zabok - Sveti Križ Začretje – Krapina, koji je tijekom izgradnje dijelom ušao u trasu autoceste.  Za prijedlog zaključka glasali su članice i članovi Kluba SDP-a, Kluba HNS-a, Kluba HSU-a i Kluba HSS-a, dok je Klub ZDS-a bio suzdržan, članice i članovi Kluba HDZ-a izrazili su nezadovoljstvo obrazloženjem prijedloga te prije glasanja napustili sjednicu.

Županijska skupština donijela je i Odluku o osnivanju javne ustanove Zagorska razvojna agencija te odobrila Prijedlog odluke o izmjenama Izjave o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću Zagorska razvojna agencija, kojima se predlaže podjela sadašnjeg Trgovačkog društva Zagorska razvojna agencija d.o.o. za promicanje regionalnog razvoja, na način da se u javnu ustanovu izdvoje poslovi regionalnog razvoja, a da postojeće društvo nastavi obavljati aktivnosti poduzetničke potporne institucije pod imenom Poduzetnički Centar Krapinsko-zagorske županije d.o.o.. Podjela se predlaže zbog obaveza iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju.  Skupština je dala i prethodnu suglasnost na odluku, kojom se u djelatnosti Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dodaje upravljanje projektom gradnje. Vijećnice i vijećnici donijeli su i I. izmjenu kriterija za sufinanciranje sanacije šteta od elementarnih nepogoda, kojima se smanjuju potrebni pragovi indeksa razvijenosti za županijsko  sufinanciranje sanacije klizišta od strane jedinica lokalne samouprave.

Članice i članovi Županijske skupštine prihvatili su i  II. Izmjenu i dopunu Financijskog plana Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije za 2017. godinu te Program rada i Financijski plan Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije za 2018. godinu. Županijska vatrogasna zajednica planira 1.219.900 kuna prihoda, od čega 1.000.000 kuna iz priračuna same Županije. Predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber istaknuo je kako se ove godine s više sredstava planira sufinancirati kupnja vatrogasnih vozila.

Županijska skupština je donijela i statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta KZŽ, kojim se Statut usklađuje s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj samoupravi), kao i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela. Vijećnice i vijećnici, koji su i dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa te nemaju pravo na naknadu za rad u Skupštini, sada će imati pravo na naknadu putnih troškova za dolazak na sjednicu Županijske skupštine i njezinog radnog tijela kojeg su članovi, ukoliko stanuju izvan mjesta održavanja sjednice, u iznosu naknade troškova odobrenog korištenja vlastitog automobila u službene svrhe, koji je utvrđen za zaposlene u upravnim tijelima Krapinsko-zagorske županije.

Članice i članovi Županijske skupštine su tajnim glasovanjem izabrali 11 članica i članova 4. saziva Županijskog savjeta mladih, a prihvatili su i izvješće o radu 3. saziva za 2017. godinu. Predsjednica dosadašnjeg Savjeta Veronika Kolman istaknula je kako su članice i članovi Savjeta mladih KZŽ u svom trogodišnjem mandatu održali 13 sjednica, od čega 11 tematskih. Upućeno je 56 preporuka nadležnim institucijama, a provođene su i brojne aktivnosti suradnje s organizacijama civilnog društva, nacionalne i međunarodne suradnje te suradnje s lokalnim savjetima mladih.

Na 7. sjednici Županijske skupštine u Nadzorni odbor društva Stubaki d.d. predloženi su  Krešimir Škof i Nikola Drašković, dok su u Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije imenovani Nina Gradiški Zrinski, Štefanija Kolar, Renata Novak, Snježana Romić, Krešimir Škof, Tajana Broz, Nina Očko, Tatjana Tenšek i Vesna Ostojić. Na vlastiti zahtjev dužnosti suca porotnika Općinskog suda u Zlataru razriješena je Silvana Ferenčak.

Prihvaćeno je i  Izvješće o utrošku proračunske zalihe za razdoblje siječanj-prosinac 2017. godine, kao i za siječanj 2018. godine te je verificiran zapisnik s prošle sjednice.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car je na sjednici informirao vijećnice i vijećnike o stanju sigurnosti na području Krapinsko-zagorske županije u 2017. godini te istaknuo kako je na području naše županije, uz Požeško-slavonsku, zabilježeno najmanje kaznenih dijela na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj. U 2017. godini bilo je 19% prekršaja javnog reda i mira manje u odnosu na 2016. godini, no 3 smrtno stradala u prometu više.

Prije početka rada po Dnevnom redu Klub HDZ-a zatražio je da se na 7. sjednici ne raspravlja o zahtjevu za oslobađanje o plaćanju cestarina, no taj prijedlog nije prihvaćen (26 glasova naprema 11 glasova). U sklopu aktualnog sata Stjepan Ranogajec postavio je pitanje o privatizaciji Autoceste Zagreb-Macelj, Mladen Popović o odlagalištu Piškornica, Dražen Čvek o projektu Stubaki i domu umirovljenika u Zaboku, Darinka Sviben o pomoći općinama i gradovima za zimsku službu.

Neposredno prije samog početka sjednice, a u prigodi predstojećeg Dana žena, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki naglasila je kako je u 25 godina postojanja Krapinsko-zagorske županije, u 7 mandata Županijske skupštine povećan broj vijećnica – od jedne u prvom mandatu 1993. godine do 16, koliko ih ima u aktualnom sazivu.

 

MATERIJAL

PREZENTACIJE

ZAPISNIK

 


Zadnja promjena: 9.3.2018. | Prikazano 4123 puta
Krapinsko-zagorska županija
Magistratska 1, 49000 Krapina
tel: 00385-49-329111
fax: 00385-49-329255
Email: info@kzz.hr
Web: www.kzz.hr
OIB: 20042466298
IBAN: HR6823400091800002009