Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Program energetske učinkovitosti Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Ured državne uprave Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
25.1.2019.  | Novosti

Seljačka buna - bitka kod Stubica: prvi put kod Dvorca Stubički Golubovec

dodatiUdvorcu Stubički Golubovec je u petak, 25. siječnja 2019. godine, održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno ovogodišnje izdanje manifestacije Seljačka buna – bitka kod Stubice, čiji se središnji događaj 9. veljače prvi put odvija na novoj lokaciji – upravo kod dvorca Stubički Golubovec.

Župan Krapinsko-zagorske županije i predsjednik županijske turističke zajednice Željko Kolar istaknuo je kako je Seljačka buna iz 1573. godine povijesni događaj izuzetno bitan za puno šire područje od Donje Stubice i Krapinsko-zagorske županije. „Već onda su naši ljudi pokazivali da imaju izuzetan osjećaj za pravicu, poštenje i pravdu, a i danas je tako. Danas osobito zahvaljujem Družbi vitezova zlatnih kaleža na svom njihovom u proteklih 11 godina uprizorenja bune. Na  početku je Turisička Krapinsko-zagorska županija podržavala događaj s kakvih 5. Kuna, dok smo danas došli na osamdesetak tisuća kuna. Broj posjtitelja je došao s tisuću na više od deset tisuća. To je dokaz da se, kada se svi zajedno primimo određenog posla, vide i rezultati. U budućnosti ćemo gledati da manifestaciju proširimo i na druge lokacije te da sve zajedno traje dva-tri tjedna, ima tu još mnogo mogućnosti. Dakako, bitka će uvijek biti kod Stubice, ali to je nešto o čemu ćemo još razgovarati i našu turističku ponudu širiti korak po korak. Kao najbolja turistička destinacija kontinentalne Hrvatske imamo obavezu da svake godine budemo sve bolji, i bit ćemo“ – poručio je župan Kolar, dodao kako je Krapinsko-zagorska također besplatno ustupila svoj dio dvorca Stubički Golubovec  i okolnog zemljišta, kako bi dodatno skrenula pozornost na objekt u kojem će za nekoliko godina biti Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar te na samom kraju sve pozvao da dođu u stubički kraj i da se pridruže, prvo Puntanju kmetov, a vikend kasnije i spektakularnoj, 11. po redu, Bitki kod Stubice.

Gradonačelnik Donje Stubice i predsjednik Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Nikola Gospočić istaknuo je kako na uprizorenje Bitke kod Stubice u Donju Stubicu dolazi desetak tisuća posjetitelja, što je dvostruko više od broja stalnih stanovnika. „Zahvaljujem  Družbi vitezova zlatnog kaleža na svom trudu u organizaciji te svim udrugama s područja grada koji se taj dan maksimalno uključuju u sve poslove koji su  volonterski potrebni da  se manifestacija održi“ - rekao je gradonačelnik Gospočić. dodavši  kako će se novom lokacijom iskoristiti zdanje dvorca Stubički Golubovec koji će predstavljati Tahyjev grad, čime će cijela manfiestacija biti još veći spektakl.

Voditeljica ureda Turistike zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar istaknula je kako je Bitka kod Stubice, odnosno Seljačka buna jedna od najbitnijih manifestacija na području Krapinsko – zagorske županije te je sukladno tome financiraju i sama Županija i županijska turistička zajednica zajedno sa Hrvatskom turističkom zajednicom. „Ukupno je prošle godine izdvojeno oko 100.000 kuna, a vjerujem da će slično će biti i ove godine. S dijelom iznosa smo se već uključili, dok bi ostatak, vjerujem, trebao doći kroz natječaje za ovakve manifestacije, koji se uskoro raspisuju“ -  rekla je voditeljica ureda županijske turističke zajednice.

Direktorica Turistike zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec kazala je kako manifestacija počinje 3. Veljače puntanjem kmetov. „Iduću nedjelju u 11 sati bit će prikazan života Matije Gupca u rodnom selu u Hižakovcu. U 12.30 počinje organizirani odlazak prema Gupčevoj lipi gdje se oko 14 sati očekuje dolazak seljaka i nakon toga počinje pobuna kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku, a potom slijedi pučko veselje - objasnila je Vnučec, dodavši kako 9. veljače program počinje ujutro u 11 održavanjem srednjovjekovnog sajma, a već u 9.30 počinje tradicionalni 49. pohod planinara 'Stazama Gupčevih puntara' u organizaciji PD Stubičan. - Od 11 sati počinju se skupljati seljaci kod crkve Presvetog Trgojstva. Oko 12.30 kreće povorka prema Stubičkom Golubovcu gdje će se u 14 sati održati spektakulrna Bitka kod Stubice. Nakon bitke kreće Buna party od 15.30 uz zabavni program ispred šatora i ispred crkve, a posjetitelje će zabavljati Du HANDS&VOICE Tomi i Vladek, Studio bend. Koncert Psihomodopopa počinje u 19 sati, a nakon toga tu je DJ Gotz koji će zabavljati do jutarnjih sati“ – rekla je direktorica Vnučec o događanjima unutar programa same manifestacije.  

O manifestaciji je govorio i sam Matija Gubec, odnosno Krešimir Končevski iz Družbe vitezova zlatnog kaleža koji utjelovljuje Matiju Gubca u prikazu Seljake bune. „Ljeta 1573. voda je seljaku, pogotovo zagorskom, došla do grla. H ono doba seljaki su se digli da bi tiraniju koju nisu više mogli trpjeti prekinuli, da bi napravili poredak koji ima bolje pravde za seljaka i malog čoveka i onog ko je obespravljen i koji nema niti za jesti i kojem je zima, digli da bi se borili za pravdu“ – rekao je Končevski te naglasio kako je obljetnica Seljake bune jedan od važnijih datuma ne samo zagorske, već i hrvatske povijesti.

U programu će ove godine sudjelovati 23 udruge i društva, među kojima po ptvi put i pričuvni sastav Hrvatske vojske. Posjetitelji će moći parkirati u centru Donje Stubice, dok će cesta kod dvorca prema Hižakovcu biti zatvorena, a vozit će i turistički vlakić koji će od centra do dvorca prevoziti posjetitelje. Iz Zagreba će biti organizirani besplatni ZET-vi autobusi koji će voziti svakih sat vremena, prvi u 10 sati, a posljednji u 13 sati, dok se prvi vraća iz Donje Stubice u Zagreb u 19 sati, a posljednji u 23 sata.

Na koferenciji za novinare bilo je i više članova Družbe vitezova zlatnog kaleža, predvođenih potpredsjednikom udruge Ivanom Markulinom.

Prilozi:

Letak

Zadnja promjena: 26.1.2019. | Prikazano 2015 puta