Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Obrasci Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli Matični uredi Ispostave
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Master plan prometnog sustava Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Strategija upravljanja imovinom Program energetske učinkovitosti Registri i baze podataka (ASSET lista) Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Program zaštite zraka... Procjena rizika od velikih nesreća Knjiga standarda Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
17.9.2020.  | Novosti

U Krapinskim Toplicama otvoren i Kabinet za ranu intervenciju

U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice je u četvrtak, 17. rujna 2020. godine, održano simbolično otvorenje Kabineta za ranu intervenciju.

Kabinet za ranu intervenciju otvoren je kao još jedan korak prema osiguranju kontinuirane, stručne i sveobuhvatne podrške djeci s razvojnim teškoćama i njihovim obiteljima i to od prvih mjeseci života djeteta pa sve do navršene 6. godine života. Kabinet je suvremeno opremljen i djeluje u prostorima Centrana adresi Ljudevita Gaja 2, Krapinske Toplice te pruža usluge koje su potpuno besplatne.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je kako je otvaranjem ovog kabineta zaokružena jedna faza projekta na području rane intervencije. „Nama je danas srce veliko k’o kuća. Na području Krapinsko-zagorske županije već dugi niz godina razvijamo ranu intervenciju kroz više segmenata, a jedan od njih svakako je rad, terapeutske tehnike i dijagnostika s djecom koji imaju neurorazvojni rizik, politraume i druge probleme u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Međutim, trebalo je pokriti i jednu čitavu lepezu poteškoća, a koje se odnose na djecu s poremećajima iz autističnog spektra, intelektualne teškoće, senzorne poteškoće… To smo pokrili ovim kabinetom koji danas otvaramo. Njegov je moto “Podrška, obitelj, suradnja”, a mogli bismo reći i “Kad se male ruke slože, sve se može”. Mi smo zajedno složili i male i velike ruke, da bismo zajedno došli do cilja. Za županiju koja je prijatelj djece, to je jako važan korak“ – istaknula je zamjenica Petek te dodala kako se samo kroz rad Specijalne bolnice u kolovozu obavilo više od 3.800 terapijskih postupaka. „Županija je pomogla da se na području rane intervencije educiraju četiri djelatnice, a kada sve zajedno zbrojimo, od 2016. godine Županija je za potrebe osiguravanja rane intervencije izdvojila preko milijun kuna“- rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice,  Antun Zupanc istaknuo je kako je današnjem otvaranju kabineta za ranu intervenciju prethodio višegodišnji rad, opremanje i stvaranja uvjeta za pokretanje pružanja usluga rane intervencije. „Sve ovo ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći Krapinsko-zagorske županije. Velika su sredstva uložena tijekom godina za plaće zaposlenika, njihove edukacije, nabavku specijalne opreme, sanaciju prostora i kupnju namještaja. Također značajna sredstva prikupljena su i humanitarnim akcijom Dajmo im da osjete u organizaciji Rotaract kluba Zagreb – Gradec i tvrtke Imago koja je osigurala medijski prostor i podršku u provođenju akcije – rekao je ravnatelj Zupanc i dodatno zahvalio svim donatorima koji su se također aktivirali u uređenju kabineta Zlatku Tenšaku s obitelji, tvrtkama Dialog komunikacije d.o.o., BILLY POS d.o.o. i Optana 22 d.o.o. te djelatnicima Osnovne škole Dragutina Domjanića Sveti Ivan Zelina.

 „Prilikom našeg prvog i jedinog posjeta Centru, mi smo stekli dojam opravdanosti, izvedivosti, održivosti ovog projekta, i zbog potreba, koje su ovdje prisutne, ali i zato što smo dobili izuzetno dobru povratnu informaciju od ljudi s kojima smo ovdje bili u kontaktu. To nam je bila garancija da projekt ima perspektivu i da će se provesti do kraja. Okrenimo se jedni drugima, malom pomoći možemo učiniti da nekome život postane malo ljepši i veseliji“ – poručio je Zlatko Tenšak.

Mi smo prošle godine pokrenuli humanitarnu akciju “Dajte mi da osjetim”, čiji je cilj bio pomoći Centru za odgoj i obrazovanje u opremanju sobe za ranu intervenciju, što smo i uspjeli. Zapravo smo željeli da u ovo naše malo mjesto dođe promjena i pomoć za one kojima je to najpotrebnije, a to su naša djeca“ – istaknula je Mirta Kuštan ispred Rotaract kluba Zagreb – Gradec.

Na otvorenju kabineta za ranu intervenciju je bio i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić koji je čestitao na dovršetku ovog projekta te zahvalio svima angažiranima u njegovom osmišljavanju i provođenju. „Posebno izražavam zadovoljstvo što se ponovo u Krapinskim Toplicama dogodio jedan dobar splet, jedna dobra komunikacija između privatnog i javnog, institucija i osnivača i lijepog angažmana volontera i donatora“ – kazao je Svažić.

RANA INTERVENCIJA

Rana intervencija namijenjena je djeci s razvojnim teškoćama i razvojnim rizicima, usmjerena je na dijete i na cijelu obitelj te se provodi kod djece od rođenja pa do navršenih 6 godina života.  Neki od sigurnih znakova koji upućuju na potrebu za ranom intervencijom su: dijete rođeno značajno prije termina (prije 37. tjedna), dijete rođeno s određenim sindromom, dijete koje nema razvijen govor ili značajno u njemu kasni, motorički kasni za svojim vršnjacima, savladava neke aktivnosti sporije od vršnjaka, igra se na specifičan način ili se uopće ne igra, često se osamljuje od druge djece i odraslih osoba. „Također, ukoliko ne pronalazite svoje dijete u ranije navedenim tvrdnjama, a smatrate da bi mu trebala podrška  - savjet možete potražiti u  Kabinetu“ – poručuju iz Centra u kojem  rehabilitacijski tretman provode stručnjakinje praktičarke Zvjezdana Novina Repovečki, Nikolina Kuhar, Margareta Piljek Žiljak i edukacijska rehabilitatorica Tihana Bešenić.

Neke od aktivnosti koje obuhvaća rad u Kabinetu su: procjena razvojnog profila djeteta, izrada individualiziranog edukacijskog programa, savjetovanje roditelja i ostalih članova obitelji koji skrbe o djetetu, iskustvene radionice za članove obitelji, edukativne radionice za roditelje i stručnjake. Uslugu rane intervencije timski provode stručnjaci edukacijski rehabilitatori/ praktičari rane intervencije.

AKTIVNOSTI U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

Krapinsko-zagorska županija već duži niz godina podržava usluge koje su nužne kako bi se spriječila institucionalizacija djece i omogućile usluge u zajednici, posebno ranu intervenciju i integraciju djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojno-obrazovne programe.  Između ostalog, Krapinsko-zagorska županija uložila je snažne napore da se osnaže općine i gradovi u osiguranju dostupnosti logopedske službe. Razvijen je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti za područje Županije na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave koje zajednički sufinanciraju njegov rad. Krapinsko-zagorska županija uključila se u nabavku opreme za logopedske kabinete na području Grada Klanjca i Općina Kumrovec, Desinić, Zlatar Bistrica i Bedekovčina, te podupirala  projekte organizacija civilnog društva kojima je bio cilj otvaranje i rad logopedskog kabineta. Do sada je u tu svrhu izdvojila ukupno 100.000,00 kn.

Rana intervencija u segmentu neurorazvojne dijagnostike i terapije već se niz godina provodi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Ono što nedostaje je integrativnost u postupanju, a sve strukture i sustav moraju stvoriti podlogu za integrirani pristup. U cilju unapređenja i proširenja usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama Krapinsko-zagorska županija usmjerila se na stvaranje uvjeta da većina djece mogu i druge dijagnostičke pretrage i rehabilitacijske postupke obaviti u ustanovama na području KZŽ te pružanje podrške roditeljima i drugim stručnjacima koji rade s djecom. U posljednjih pet godina osigurana su sredstva za edukaciju stručnjaka, uređenje i opremanje prostora za pružanje usluga rane intervencije te dodatno zapošljavanje stručnjaka. Tako je financirana dodatna edukaciju iz rane intervencije za četiri stručnjaka iz COO Krapinske Toplice koji će stečene znanja primjenjivati u svom radu u Kabinetu za ranu intervenciju.  Za troškove uređenja i opremanja prostora za ranu intervenciju pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i COO Krapinske Toplice izdvojeno je preko 200.000 kn. Od 2016. godine izdvaja se oko 150.000 kn godišnje za troškove dodatnog stručnog djelatnika u predškolskoj skupini Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a kao rezultat više nema liste čekanja. Prošle godine izdvojeno je 110.000 kn za sanaciju i opremanje prostora namijenjenog za pružanje usluge rane intervencije te edukaciju stručnjaka u COOKT, a ukupno je od 2016. godine za troškove djelatnika u predškolskoj skupini i opremanje prostora Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te logopedske kabinete izdvojeno nešto više od milijun kuna.

JAVITE SE!

Uz moto Kabineta „Podrška, OBITELJ, suradnja!“ pozivaju se svi zainteresirani: obitelji, predškolske ustanove, specijalističke pedijatrijske ordinacije, ordinacije obiteljske medicine, djelatnici Centara za socijalnu skrb i ostala zainteresirana javnost da se jave na mail adresu intervencija.cookt@gmail.com ili na broj telefona 049/ 500 – 667 gdje će dobiti više informacija o radu Kabineta.   

 

 

 

Prilozi:

LETAK

Zadnja promjena: 17.9.2020. | Prikazano 665 puta
NAJNOVIJE IZ PODRUČJA
Danas Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Pilana Cerje Jes., Grletinec - Škrablin)
| Danas DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U ZABOKU POČEO S RADOM
| 23.10.2020. 25. listopada - Nacionalni dan darivatelja krvi
19.10.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Grletinec, Cerje Jesensko)
16.10.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Izvorište Cukovec, Kundrov)
14.10.2020. Natječaj - Nagrada za promicanje prava djeteta
| 13.10.2020. Održana 6. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ
12.10.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (G.Podgora, Rudnica)
12.10.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (G.Podgora, Mučnjak)
8.10.2020. | Rok: 25.11.2020. Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun za 2021. godinu
7.10.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Belec, Trgocentar, Belečki Martin)
2.10.2020. NAJAVA: Dječji tjedan
2.10.2020. | Rok: Zavr. Oglas za prijam u službu na određeno vrijeme višeg stručnog suradnika
| 30.9.2020. Održan sastanak tima za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
28.9.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Izvorište Šokot, Micelica, Kokočje)
22.9.2020. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
16.9.2020. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana - Zakup poslovnog prostora
8.9.2020. Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Belec, Trgocentar, Belečki Martin)
| 7.9.2020. 150 TISUĆA KUNA ZA BRANITELJSKE UDRUGE
4.9.2020. Odluka o dodjeli Županijskog priznanja - VOLONTERI - za 2019. godinu
Krapinsko-zagorska županija
Magistratska 1, 49000 Krapina
tel: 00385-49-329111
fax: 00385-49-329255
Email: info@kzz.hr
Web: www.kzz.hr
OIB: 20042466298
IBAN: HR6823400091800002009